Profiilini oli facebookissa puolisen vuotta, kunnes poistin sen lähes vuosi sitten. Maailmasta täysin vieraantuneet sosiaalisen median asiantuntijat sanovat, että muutamien vuosien päästä kukaan ei voi edes kuvitella elävänsä ilman facebookkia. "Se on kuin kännykkä viisitoista vuotta sitten". Paskat. Ihmistä ei vaan ole luotu pitämään yllä mieletöntä määrää ihmissuhteita, joista suuri osa on vain rasitteena. "Lähdetäänkö kaljalle joku päivä?" -viestien huomioiminen ei jättäisi aikaa millekkään muulle.

Massa. Onko ihanteellista olla osa valtavirtamassaa, jossa yksilöstä ei juuri välitetä, ellei itse pidä huolta omasta tarpeellisuudestaan? Elämä täyttyy helposti pinnallisista vain sosiaaliseen vaihtoon perustuvista ihmissuhteista, jotka romahtavat tosipaikan tullen. Ei todellakaan ole hienoa, kun omaat 1000 virtuaaliystävää. Ei ole hienoa tekaista itsestään tärkeää.

Sain viikolla puhelun vanhalta joukkuetoveriltani, joka soitti kysyäkseen kiinnostustani pelata taas kaveriporukassa. Hän sanoi etsineensä salattua numeroani useita päiviä ja saaneen sen vihdoin yhteiseltä tutultamme. Tunnen oloni tärkeäksi. Joku on nähnyt vaivaa löytääkseen juuri minut. Sen johdosta olen myös itse valmis panostamaan. Facebookissa lähetettyyn joukkoviestiin en olisi lähtenyt mukaan.

Tänään sain taas puhelun hyvältä ystävältäni, josta en ole kuullut sanaakaan kahdeksaan kuukauteen. Mieletöntä. Puhelun aikana huomasimme olevamme sadan metrin päässä toisistamme. Tunne oli mahtava, vilpittömän iloinen, hyväntahtoinen. Afrikasta ja kuuden kuukauden vaihdosta Ranskassa oli paljon kerrottavaa, samoin myös omasta elämästäni kaikkine muutoksineen. Samat ystävät uusissa tilanteissa, samat luonteet uutta oppineina, uutta ihmetellen. Todellista elämää.

Todelliseen elämään kuuluu vastoinkäymiset ja taas uudet nousut. Todelliseen elämään kuuluu läsnäolo samalla tavalla kuin poissaolokin. Tosielämään kuuluu sanat ja eleet, tunteet ja teot. Tosielämään kuuluu vilpittömyys. Ehkä on tarkoitus, että tosi ystävät astuvatkin esiin vasta silloin, kun niitä todella tarvitaan.