Yläasteella muistan ystäväni kadehtineen minua. "Miten sä teet ton, että ku pidät esitelmää, ni kaikki on ihan hiljaa?". En silloin vielä ymmärtänyt.

Lukioaikoina samainen hehkutti "self help" -oppaita, joita oli ehtinyt lukea jo useamman. Ideana on se, että joku jenkki kertoo oman elämänsä menestystarinan ja miten tällaiseen tilanteeseen päästään. Jokaisella on siihen mahdollisuus, kun noudattaa neuvoja. Jonakin kesänä hän oli innostunut oppaasta, jossa kirjoittaja kertoi naisten saamisen helppoudesta. Kun on vaan rohkea, niin kaikki sujuu hyvin. "Sen takia niin moni hyvännäkönen tyttö on sellasen valaan kanssa, ku ne vaan uskaltaa lähestyä niitä". Seurauksena monet nolot tilanteet jäätelökioskeilla, kun ystäväni epäluontevasti pyrki jututtamaan nättejä myyjiä.

En itse ymmärrä näitä oppaita, tosin en ole antanut yhdellekään edes mahdollisuutta tulla ymmärretyksi. Mutta oikeassa elämässä, onhan täälläkin usein kyse rohkeudesta.

"Anna niille siivet" sanoi pomoni antaessaan vinkkejä työntekijöiden motivoimiseen. "Tehään niistä rohkeita ja tsempataan, mä kutsun sitä siipien antamiseks. Sillä tulee tulosta ja tyytyväisyyttä". Niinhän se on.

Mitä jos antaisikin itselleen siivet? Varsinkin näin opintojen loppupäässä on usein tuntunut toivotomalta ajatella, että mihin sitä tulee työllistymään. En ole ainoa, joka on havainnut monen ympärillään häärivän asiantuntijan ja poliitikonkin olevan totaaliurpoja. Pahin tapaus oli erään fiaskoyrityksen johtamistaidon konsultti. Firma porskuttaa eteenpäin puolivaloilla - kun johto ei toimi, se heijastuu kaikkeen muuhunkin. Ja näillekö pitäisi tehdä töitä? Oikeastaan tällä työtilanteella: näillekö kerjään töihin?

Jos perustaisikin oman yrityksen.  Tekisi töitä myös muualla, katsoisi mihin hommat etenee. Jos näyttää hyvältä, vaihtaisi täyspäiväiseksi ja panostaisi täysillä. Toisaalta oma asiantuntemus mietityttää. Mutta toisaalta niin monen muunkin. Luulisi opinnoista olevan jotakin hyötyä. Uskalluksestahan kaikki on kiinni. On niin helppo kritisoida kaikkia muita, mitä jos kerrankin koettaisi tehdä kaiken paljon paremmin?